„Nu cunosc altă libertate pentru oameni decât cultura”.(M. Sadoveanu)
Date contact
Adresa: Paşcani, str. Moldovei, nr. 2, judeţul Iaşi
Telefon / Fax: 0232.767.054
E-mail: casadeculturapascani@yahoo.com
Website: www.culturapascani.ro
Program cu publicul
Luni - Vineri: 9 - 13 / 17 - 20
Director: Daniela Calistru
Casa de Cultură funcţionează din anul 1961 într-o clădire impozantă, aflată în centrul oraşului, clădire care se află acum într-un amplu proiect de reabilitare termică. Activităţile sale se desfăşoară în cadrul următoarelor cercuri:
- teatru (în Teatrul pentru copii şi tineret Rudi Nesvadba);
- muzică şi dans popular (Ansamblul Rapsozii Siretului);
- dans modern (trupa Arena);
- dans de societate (formaţia Dream Dance);
- muzică corală (grupul Carmina);
- grafică şi pictură.
Aşa cum fiecare om merită o şansă personală pentru a-şi împlini idealurile, fiecare oraş merită, la rândul său, o şansă de evoluţie. Ca oameni care am depăşit două milenii de civilizaţie, ştim astăzi cu certitudine că nu există progres fără dimensiunea culturală, care ne străbate, ne modelează şi ne luminează vieţile.
Casa Municipală de Cultură din Paşcani, care poartă numele scriitorului Mihail Sadoveanu, personalitate emblematică a literaturii române, a fost inaugurată în anul 1960. În afară de şcoli, biserici, Biblioteca Municipală şi Clubul Copiilor, este astăzi singura instituţie de cultură importantă pentru un oraş cu o populaţie de peste 40 000 de locuitori.
In instituţie îşi desfăşoară activitatea unsprezece angajaţi, după cum urmează: un director-referent cultural, alţi patru referenţi culturali, un grafician, o croitoreasă, un administrator/magazioner, doi muncitori, două îngrijitoare. Contabilul-şef are numai un sfert de normă. Există, de asemenea, şi un colaborator, care se ocupă de protecţia muncii.
Consiliul consultativ, propus de director şi aprobat de Consiliul Local, este format din şapte personalităţi ale oraşului şi participă, voluntar, la elaborarea programelor şi la organizarea diferitelor manifestări culturale.
Aflată în centrul oraşului, Casa Municipală de Cultură găzduieşte numeroase manifestări artistice: spectacole, expoziţii, simpozioane, concursuri, conferinţe ş.a. De asemenea, aici îşi desfăşoară activitatea mai multe cercuri culturale şi se ţin cursuri de formare profesională.
Activitatea Casei de Cultură se desfăşoară pe baza unui proiect de dezvoltare instituţională, precum şi pe baza unui program anual de activităţi, o sinteză a celor mai importante manifestări cultural-artistice propuse, cărora li se mai pot adăuga multe altele.
Menţionăm că, din motive obiective, unele activităţi propuse pot fi anulate. De aceea, programul nostru este reluat pe trimestre.
Pentru realizarea manifestărilor propuse este necesară nu numai munca în echipă a personalului Casei de Cultură, ci şi efortul unor colaboratori şi, fireşte, al sponsorilor.
Orice manifestare culturală, presupune, de asemenea, o componentă financiară, ce rezultă din suma cheltuielilor pentru artiştii-colaboratori, pentru cercul de teatru al Trupei de teatru pentru copii şi tineret Rudi Nesvadba, cel de dans (dans modern –Arena– şi dans de societate – Dream-Dance), interpreţi de muzică uşoară şi populară, expoziţii, decoruri, afişe, transportul invitaţilor, fotografii etc. Suma totală considerată de Casa de Cultură necesară bunei desfăşurări a activităţilor din fiecare an este aprobată, împreună cu programul manifestărilor, de către Consiliul Local al Municipiului Paşcani. Desigur, se au în vedere şi cheltuieli suplimentare pentru desfăşurarea unor manifestări culturale inedite, cuprinse în cadrul Zilelor Municipiului Paşcani (ajunse la ediţia a III-a) sau în luna noiembrie – Luna Culturii la Paşcani (ediţia a III-a, dar care cuprinde, spre exemplu, în acest an, cea de-a XXXVII-a ediţie a Zilelor Mihail Sadoveanu).
Incontestabil, cultura ne dă putere şi adâncime. Lectura unei cărţi, vizionarea unui spectacol de teatru sau de muzică, ascultarea unei conferinţe, prezenţa la vernisajul unei expoziţii de artă plastică – toate acestea ne dau sentimentul că suntem vii şi că ţinem în mâini lumină din – Lumină. Cu toate acestea, împovăraţi de grijile cotidiene, rămânem ancoraţi în concretul imediat şi ne petrecem atât de puţin timp în lumea cărţilor, a teatrului, a muzicii de valoare, preferăm televizorul, telefonul, corespondenţa electronică. Uităm să comunicăm real, uităm cărarea spre vecin, cum spunea Părintele Cleopa, ignorăm diferitele culturi care ne înconjoară şi suntem tot mai lipsiţi de perspective. Participarea la activităţile Casei Municipale de Cultură Mihail Sadoveanu poate oferi o călătorie spirituală spre orizonturi generoase.